Jdi na obsah Jdi na menu
 

Hracia skrinka

 

Obrazek

S tou nádejou choď spať (J. Lehotský/B. Filan)

M. Gombitová, J. Lehotský, M. Žbirka a MODUS

Asi od roku 1976 mala skupina Modus vo svojom repertoáre veľmi zaujímavú bigbeatovú skladbu z dielne Jána Lehotského a Borisa Filana. Trojlístok Gombitová-Lehotský-Žbirka túto skladbu spoločne so skupinou Modus zúročili na maximum a rovnako ako u nás v Československu, tak i v zahraničí bola ocenená búrlivým aplausom a nejednou cenou. Pretože nevyšla zatiaľ na žiadnom nosiči, náš klub sa rozhodol vám ukážku z nej chceme ponúknuť v predstihu. Je však možné, že sa objaví v pripravovanom 2CD mapujúcom kariéru Mariky, ktoré pripravuje OPUS, a.s. a spoločnosť Forza. AKTUALIZOVANÉ 04.11.2010: Povodný zámer OPUSu síce nevyšiel, ale tento tercet sa objavi na výberovom CD Duetá, ktoré vyjde začiatkom decembra 2010.

 

Kliknutím na obrázok pustíte nahrávku :-)

Why? (Vyznanie)(J Lehotský/P. Saller)

M. Gombitová

V roku 1979 sa Marika znova zúčastnila na Bratislavskej lýre, tentokrát s piesňou Vyznanie. Za jej interpretáciu Marika získala striebornú Bratislavskú lýru. O rok na to, v roku 1980, získala za interpretáciu tejto skladby hlavnú cenu eurovízie v polských Sopotoch. Táto nahrávka a pieseň nenechala chladných ani pohlavárov OPUSu, ktorí umožnili Marike nahrať anglickú mutáciu jej debutového albumu pod názvom Rainy day girl (OPUS 9116 0973). A pretože anglickú mutáciu patrne OPUS reedične nevydá, prinášame vám ju ako daľšiu z prekvapení z našeho klubového archívu. P.S.: Len k histórii skladby ako takej dodávame, že to mala byť inštrumentálna skladba k akémusi filmu, ktorý sa ale z nejasných príčin (vďakabohu pre nás) nerealizoval.

 

Kliknutím na obrázok pustíte nahrávku :-)

Študentská láska (bigbeat verzia)(P. Hammel/K. Peteraj)

M. Gombitová

V roku 1978 sa Marika ako sólo interpret predstavila publiku Bratislavskej lýry s piesňou Študentská láska. (Jej orchestrálnu verziu nájdete na Marika komplet 1 - Dievča do dažďa medzi bonusovými materiálmi.) Hneď nato Marika získala zlatú Bratislavskú lýru v domácej súťaži a pretože tým bol zaistený postup i do medzinárodnej súťaže, Marika získala zlato i v nej. Zlatom ovenčená skladba sa okamžite objavila i na samostatnej SP platni (Opus 9143 0470) spolu s Hammelovou piesňou Podnájom. A práve túto nahrávku vám prinášame vo vysokej kvalite ako daľšiu z pozorností našich klubových stránok. Posúďte, ktorá verzia je zaujímavejšia. Príjemné počúvanie.

 

Kliknutím na obrázok pustíte nahrávku :-)

Tajná šťastná hviezda (A.Brezovský/K.Peteraj)

M. Gombitová a M. Žbirka

Naším prvým prekvapením je duet Mariky s Mekym Žbirkom, ktorý vznikol pre televízny muzikál Smoliari z roku 1978. Tento muzikál, ako jeden z mála u nás, vyšiel i na dlhohrajúcej platni, ale vzápetí po emigrovaní hudobníkov, ktorí sa na tomto albume podielali, teda skupina Taktici, bol celý náklad stiahnutý z predaja a zošrotovaný. Našťastie sa uchoval pás s nahrávkami, ktorý znovu vydalo vydavateľstvo OPEN music v roku 1990. Hudbu zložil Ali Brezovský a textovú i dramaturgickú časť niesol na svojich bedrách Kamil Peteraj.