Jdi na obsah Jdi na menu
 

Videobox MG

Pa a Pi, Prefíkaná krásavica, Pani Ježková /1987/

 
Koncom roka 1986 dostal Kamil Peteraj ponuku napísať texty k piesňam do večerníčkového seriálu PA a PI, ktorý v koprodukcii so západonemeckou televíziou pripravovala STV. Autorom hudby bol osvedčený hitmaker Karel Svoboda a jednotlivé epizódy mali priblížiť detskému divákovi tajomstvá okolitej prírody a zvierat žijúcich v našich zemepisných podmienkach i pomocou piesne. Dramaturgia sa napokon rozhodla vybrať ako narátora umelú inteligenciu vesmírnej lodi (daboval Stano Dančiak), ktorá predstavuje mimozemským zvieratkám mačičke PA a kocúrikovi PI našu priateľskú modrú planétu. Každý si vybaví úvodnú znelku Mariky: "My sme tí Pa a Pi, z mačacej planéty, my sme tá posádka, čo ide sem ....“ No nie, každý už vie, že Marika prepožičala svoj hlas i Prefíkanej krásavici líške a starostlivej Pani Ježkovej v dvoch ďalších epizódkach. Prinášame vám úvodnú a záverečnú znelku a piesne líšky a pani ježkovej v jednom videu. 
 

 

 

 

Novembrové chryzantémy /1990/

Zámerne sme napísali rok 1990, hoci pieseň poprvý krát zaznela až 30.10.1992 na rádiu Slovensko 3 a víťaznou sa stala, keď o pár dní porazila súperujúce piesne v rozhlasovej súťaži Hity našej Dity 21.11.1992. Marika ju nahrávala ešte v čase príprav na predposlený sólový album Kam idú ľudia. Sama spomína: "Vonku ľudia demonštrovali počas Sametovej revolúcie a my sme nahrávali album. Bolo to ťažké, veľmi to na nás vplývalo. I to obdobie. A za týchto okolností vznikla aj pieseň Novembrové chryzantémy." O niekoľo mesiacov, pred vydaním kompilácie Polnočné otázky, na ktorej sa víťazná skladba konečne dočkala vydania na zvukovom nosiči, prijala Marika ponuku navštíviť svoj rodný východ Slovenska. A záznam, ktorý vám teraz prinášame Marika prezentovala 17.9.1993 v programe Spávny kľúč z Košíc. Z tohoto záznamu vznikol i krásny klip, ktorý nám pripravil fanúšik R. Klištinec.

 

Chcem sa s Tebou deliť /1980/

Marika navštívila v auguste 1980 polský Sopot, kde zvíťazila s piesňou Vyznanie. My vám prinášame live záznam a jej drive, ktorým prekvapila poľské publikum pri vystúpení. Spolu s Vyznaním vystúpila s piesňou Chcem sa s Tebou deliť P. Hammela a K.Peteraja, ktorá nevyšla na žiadnom dlhohrajúcom nosiči. Fanúšikovia si ju mohli vychutnať len vdaka kompiláciám, prípadne na SP platniach /Výmeny-Chcem sa s Tebou deliť/. 

 

Vyznanie /1980/

... a nasledujúci deň už Mariku a jej Vyznanie /live/ zdobila Hlavná cena v Medzinárodnej pesničkovej súťaži Intervízia.

 

LETNÁ PIESEŇ /1978/

Vznikla pred 35. rokmi a vyšla na dobovej kompilácii Diskotéka Opusu 2 z roku 1978 spoločne s tematickou Zimnou piesňou. Bol to tak trocha výlet Mariky k iným autorom. Pieseň napísali Ali Brezovský a text Ľuboš Zeman a obe piesne nahrala so skupinou Taktici. V hitparáde Našich 9 sa držala na predných priečkach niekoľko týždňov.